Lesklá kúpeľňa. Ako si vybrať čistiace prostriedky?

Je radosť tráviť čas v kúpeľni, ak máme na podlahách a stenách čisté a lesklé dlaždice. Do toho krásna vôňa v pozadí a vieme tam príjemne stráviť niekoľko hodín. V tejto miestnosti sa však nachádzajú miesta, ktoré sú zvlášť znečistené. Je to všetko o zónach okolo vane alebo sprchy a umývadla. Koniec koncov sa tu často vyskytujú usadeniny vody, mydla a ďalších kozmetických prípravkov a vlhkosť, ktorá podporuje tvorbu usadenín, škvŕn, v extrémnych prípadoch dokonca plesní a húb. Údržba škár je obzvlášť problematická, a to najmä vtedy, ak sú biele alebo v iných svetlých odtieňoch. Ako sa s tým vysporiadať? Veľa záleží na type dlaždíc, ktoré máme v kúpeľni. Starostlivosť o glazúru a terakotové dlaždice je odlišná.

Ako vyčistiť obklady v kúpeľni?

Dlaždice zostávajú najobľúbenejším typom kúpeľňových povrchov už celé roky. Je pokrytá tenkou vrstvou smaltu, ktorá je zodpovedná za hladkosť a charakteristický lesk. Glazúrované dlaždice zvyčajne nemajú veľké rozmery a sú kvôli obmedzenej pevnosti a klzkej ploche položené hlavne na vnútorné steny. Na ich čistenie postačujú najjednoduchšie čistiace prostriedky a mäkká handrička. Možno ich umyť bežným čistiacim prostriedkom na sklo alebo špeciálnym čistiacim prostriedkom na glazúry a nakoniec ich utrieť dosucha. Dajte pozor, aby ste glazúru neumývali abrazívnymi prísadami. Môžu poškriabať povrch dlaždíc a malé škrabance môžu neskôr prepuknúť do nečistôt a hniezdiť mikroorganizmy.

Ako vyčistiť dlaždice a terakotu v kúpeľni?

Porcelánové obklady sú v kúpeľniach stále obľúbenejším materiálom. Jedná sa o keramické dlaždice vyrobené z drahých kamenín, ktoré sa vyznačujú veľmi vysokou mechanickou odolnosťou a nízkou absorpciou vody. To znamená, že sa dajú bez obáv použiť na stenách a podlahách, ako aj na vonkajších povrchoch. Môžu dosiahnuť značné rozmery, dokonca aj viac ako 2 metre. To tiež robí tieto dlaždice pomerne ľahko udržiavateľnými. Môžu sa umývať takmer akoukoľvek tekutinou na podlahy alebo ak sú to keramické dlaždice pomocou handier, špongií a dokonca aj kefiek. Na trhu sú dostupné výrobky pre gres, ktoré by sa mali používať na silnejšie znečistenie.

Terakota je vyrobená z hliny a používa sa ako podlahová krytina. Môže sa čistiť rovnako ako kamenina, ale je lepšie vyhnúť sa štetcom a abrazívam. Škrabance sa objavia na povrchu terakoty ľahšie, preto ich umyte špeciálnym čistiacim prostriedkom na terakoty. Malo by sa pamätať na to, že bez ohľadu na typ dlaždíc, ktoré sú v kúpeľni, univerzálna tekutina bude na rozdiel od špecializovaných výrobkov vhodná na každodenné čistenie.

Ako efektívne vyčistiť škáry medzi kachličkami?

Nakoniec je najťažšou časťou kúpeľne čistenie škár. Obzvlášť ťažké je udržiavanie čistých priestorov medzi dlaždicami. Nečistoty a baktérie sa radi usadzujú, schovávajú a pevne držia. Ak majú škáry inú farbu, ako by mali mať, musíme použiť ostrejšie čistiace prostriedky. Takéto miesta sa najlepšie umývajú malou kefkou, môže to byť dokonca aj zubná kefka. Pri silnom znečistení je čistiacím prostriedkom 1 : 1 vodný roztok s ezinfekčnou čistiacou kvapalinou, ktorá obsahuje chlór. Kefa by sa mala do tejto zmesi namočiť a škáry sa musia vyčistiť rýchlymi pohybmi. Nakoniec by sa škáry a dlaždice mali umyť čistou vodou a utrieť dosucha. Ak sa bojíte používať silné prostriedky, môžete použiť domáce metódy. Zmes octu, vody a jedlej sódy je vynikajúcim čistiacim prostriedkom, ktorý používajú naše babičky a čo je dôležitejšie, je prírodný. V zmesi by ste mali kefu namočiť a vypláchnuť špáry, pokiaľ je to možné, vyhnúť sa dlaždiciam. Všetky tieto procedúry pomôžu udržiavať kúpeľňu bezchybne čistú.