Prášok, kapsule alebo gél - čo používať na pranie?

Prášok, kapsule alebo gél - čo používať na pranie? Svieže, voňavé a čisté prádlo bez usadenín, škvŕn, špiny - o tom snívame azda všetci. Ktorý druh pracieho prostriedku by sme si mali zvoliť na dosiahnutie požadovaného účinku? Tradičný prášok, gél alebo kapsule na pranie? Ponuka je naozaj obrovská.

Výber správneho pracieho prostriedku nie je taká jednoduchá záležitosť ako sa môže na prvý pohľad zdať. Na trhu existuje veľa rôznych práškov, gélov a pracích kapsúl. Niekto sa rozhodne prať v mydlových vločkách alebo dokonca si vytvoriť vlastný prací prostriedok. Aké vlastnosti by mal mať ideálny prací prostriedok? V prvom rade by mal odstrániť všetky nečistoty - tie jemnejšie, ale aj tie silnejšie a "zaritejšie" - z kávy, džúsu, trávy. Po druhé, mal by byť šetrný k pokožke - nedráždiť ju a nespôsobovať alergiu. Po tretie, musí zanechať príjemnú vôňu oblečenia. Po štvrté, chrániť farby pred vyblednutím. Dokážete nájsť prací prostriedok, ktorý spĺňa všetky tieto požiadavky? Podľa nás, stojí za to trochu experimentovať a otestovať rôzne druhy a jednoznačne aj značky, aby ste našli toho Vášho "princa na bielom koni", ktorý prinesie požadované výsledky.

Pracie prášky

Prvý prací prášok sa objavil na trhu v druhej polovici 19. storočia a okamžite sa stal vysoko obľúbeným a populárnym. V 20. storočí si už mnoho ľudí bez neho nevedelo predstaviť chod čistej a reprezentatívnej domácnosti. Dnes musí tento "klasický" prací prostriedok konkurovať gélom a pracím kapsulám. Priaznivci pracích práškov však stále nechýbajú. Aké sú jeho výhody? Po prvé, prací prášok je relatívne lacný prostriedok na pranie oproti svojím konkurenom. Tým, že si ho dávkujeme sami, môžeme si zvoliť aj množstvo, ktoré nasypeme do nádobky v práčke. Prášky na pranie si dobre poradia aj s veľmi špinavým oblečením a pri nakupovaní nemusíme premýšľať o výbere konkrétnej značky - na trhu nájdeme hlavne prací prášok na biele a farebné oblečenie. Rodičia menších detí sa môžu jednoducho poohliadnuť po jemnejších práškoch na pranie určených na starostlivosť napr. o batoľatá. Trh a svetoznámi výrobcovia nám prínášajú stále k prírode šetrnejšie balenia a taktiež jej aj prispôsobujú celú výrobu pracích prostriedkov, čo ocenia priaznivci prírodných prostriedkov, ktorí si môžu zvoliť prací prostriedok na báze prírodných zložiek a balení.

Kapsule na pranie

Na trhu pôsobia iba niekoľko rokov a stali sa hitom po celom svete. Hovoríme samozrejme o pracích kapsulách. V drogériách ich nájdete v rôznych druhoch a kombináciách: prášok a prací gél, prací gél, odstraňovač škvŕn a oplachovací prostriedok, čistiaci prostriedok a odstraňovač škvŕn. Sú pohodlnejšie ako prášok alebo gél na pranie - jedna kapsula je určená na jedno umývanie - nemusíte dávkovať žiadny prášok a starať sa, čistiť špinavú nádobku v pračke - jednoducho hodíte kapsulu do bubna spolu so špinavým oblečením a všetko je pripravené. Ich veľkou výhodou je multifunkčné zloženie - kombinácia pracieho prostriedku a odstraňovača škvŕn vytvára senzačné účinky (kapsuly dobre zvládnu aj vysušené škvrny), a ak k nim pridáme aviváž, získame prakticky dokonalý čistiaci prostriedok. Mimochodom, ak máte dospievajúce deti, tíndežerov alebo niekoho menej skuseného, čo sa týka pranie. Kapsule na pranie sú skvelý spôsob ako jendoduchým vysvetlením a bez stresu si dokážu vyprať aj sami.

Čoraz obľúbenejšie umývacie kapsuly sa delia na kapsuly na biele, farebné a univerzálne látky. Sú ideálne pre ľudí, ktorí si cenia pohodlie a jednoduchosť pretože pravdepodobne neexistuje jednoduchší spôsob, ako len vhodiť kapsulu na pranie do bubna práčky a zvoliť správny program. Mnohé z nich sú vysoko koncentrovanými s 2 vlastnosťami 2 v 1 - okrem  čistenia a odstraňovania škvŕn, vedia oblečeniu udržať farby. Na trhu sú tiež dostupné mimoriadne účinné kapsuly 3 v 1, vrátane tekutého pracieho prášku, odstraňovača škvŕn a prostriedku na udržanie farieb obsahujú aj aviváž. Kapsuly sa úplne rozpustia a nezanechávajú žiadne stopy. Ľahko sa skladujú, bez toho, aby zaberali veľa miesta, a počas dávkovania nehrozí riziko rozsypania alebo rozliatia. Nevýhodou kapsúl na pranie je to, že umývanie často potrebujeme veľké množstvo - jedna kapsula je jedno umývanie. Sú tiež pomerne drahé, ale Allegro ponúka svojim používateľom zľavy až 60%.

Každá kapsula obsahuje tri rozdielne zložky, ktoré čistia, odstraňujú škvrny a udržujú farby vašej bielizne jasné a živé. 

Pracie gély

Pracie gély sú skvelou alternatívou k iným pracím produktom. Gél na farebné a biele pranie je základným vybavením každej kúpeľne. Môže sa používať na pranie nohavíc, košeli, jemných blúzok a dokonca aj na detské oblečenie. Spravidla má viečko, ktoré sa dá použiť ako praktická odmerka. Gél sa môže naliať priamo do bubna alebo do nádobky - voda vymyje všetok prostriedok a zásuvku dokonale vyčistí. Výhodou umývacích gélov je ich obrovská rozmanitosť. Určite sa oplatí investovať do čierneho pracieho gélu, ktorý bude chrániť tkaninu pred vyblednutím, a do gélu na pranie jemných látok - napríklad vlny, hodvábu, sifónu, saténu, viskózy. Ekologické umývacie gély sú zase skvelým riešením pre tých, ktorí sa starajú o životné prostredie - značky ako Frosch sa navyše dávkujú do nádob vyrobených z recyklovaných materiálov.


Prací prášok, kapsuly alebo gél?

Výber len jedného pracieho prostriedku je skutočne ťažký. Prášok na pranie sa môže dávkovať podľa potreby a použiť na silne zašpinené textílie. Naopak, kapsule sú oveľa pohodlnejšie a bezstarostnejšie, čiže poskytujú oveľa väčšie pohodlie.